Nadwrażliwość zębów to przypadłość bardzo powszechna, ocenia się, że może na nią cierpieć ponad połowa światowej populacji, przez co można właściwie mówić, że jest to jedno z najczęstszych schorzeń stomatologicznych. Nadwrażliwość objawia się bólem wynikającym z konkretnego bodźca, którym może być zmiana temperatury, ucisk, zbyt ostra pasta, a nawet powiew zimnego powietrza. Jedzenie i picie staje się więc czynnością raczej bolesną i przestaje sprawiać przyjemność. Stosunkowo trudno określić jednoznacznie przyczyny występowania nadwrażliwości, gdyż może ją powodować więcej jak jeden czynnik. Do najpopularniejszych należy próchnica, płytka i kamień nazębny oraz produkty o niskim pH. Głównym czynnikiem powodującym nadwrażliwość jest jednak po prostu niewłaściwa higiena zębów – nieusuwanie kamienia sprawia, że uciska on dziąsło, w efekcie czego zaczyna się ono cofać, odsłaniając szyjkę zęba. Odsłonięta zębina zaś przewodzi kanalikami zębowymi bodźce zewnętrzne takie jak temperatura, ucisk czy kwaśne pH do mocno unerwionej miazgi. Stąd ból. Przyczyną nadwrażliwości zębów może też jednak być zbyt mocne szczotkowanie zębów – coś o czym większość ludzi nie wie – jeżeli zbyt mocno naciskamy na zęby szczoteczką (zwłaszcza taką o twardym włosiu), to uszkadzamy szkliwo i to w sposób nieodwracalny.
Nadwrażliwość, jak wszystkie inne schorzenia można w pewien sposób kontrolować i leczyć, wymaga to przede wszystkim rozpoznania przyczyny tej nadwrażliwości. Najprościej jednak mimo wszystko zapobiegać niż leczyć, więc warto stawiać na profilaktykę – przede wszystkim należy obserwować swoje zęby, znamy swój organizm, więc to my w pierwszej kolejności powinniśmy zauważyć niepokojące zmiany. Kolejnym krokiem jest dokładne szczotkowanie zębów – należy stosować szczoteczki o miękkim włosiu i czyścić zęby regularnie w dokładny, ale nie gwałtowny sposób. Regularne wizyty u specjalistów na pewno pozwolą zapanować nad schorzeniem, tym bardziej, że dentysta będzie w stanie polecić odpowiednie specyfiki, takie jak żele i płyny do płukania oraz specjalistyczne pasty do zębów – produkty te są wzbogacone o fluor zmniejszający ból i chroniący szkliwo oraz zawierają mniej środka ścierającego. Również dieta ma tu niebanalne znaczenie, są produkty, które sprzyjają nadwrażliwości, których w takim wypadku lepiej unikać, to m.in. słodycze, zimna i gorące napoje oraz produkty o kwaśnym pH np. pomidory czy cytrusy.